Reizen met het OV

Gemakkelijk reizen met een goed functionerend openbaarvervoer. De openbare vervoersmiddelen die Nederland kent zijn de trein, bus, tram, metro en de veerboot. Nederland beschikt over een goed functionerend spoornetwerk en is daarbij een relatief klein land waardoor u binnen een 2 uur van Amsterdam naar Maastricht kunt reizen.

Stations in Nederland

Nederland beschikt over zo'n 400 stations. Dit zorgt ervoor dat u altijd een station in de buurt heeft om met het openbaar vervoer naar je gewenste bestemming te reizen. Afhankelijk van de grote van een station verschillen de voorzieningen. Zo heeft u op de grote stations als Amsterdam en Utrecht de mogelijkheid om te winkelen en wat te eten en te drinken. Op alle stations heeft u een NS-kaartautomaat tot uw beschikking om een geldig vervoersbewijs aan te schaffen voorafgaande van uw reis.

Reizen met het ov: check de dienstregeling

Het is verstandig om voor uw reis op de hoogte te zijn van de reisduur en de vertrek tijden. U kunt uw reis voorafgaand plannen met de 9292 applicatie, met deze applicatie heeft u alle OV-reisinformatie bij de hand, ook onderweg met elk gekozen vervoersmiddel. Beschikt u niet over een smartphone? Dat is geen enkel probleem. Op elk station vindt u borden waar u de dienstregeling van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat kunt aflezen waar en hoe laat uw trein, bus, tram of metro vertrekt. Wilt u gaan reizen met de veerpont? Informeer voor actuele vertrektijden en prijzen bij de lokale VVV-kantoren.

Vervoersbewijs gebruiken in het OV

In Nederland wordt gebruik gemaakt van de OV-chipkaart als vervoersbewijs voor het reizen met het openbaar vervoer. De OV-chipkaart is één kaart die u kunt gebruiken voor het reizen met de trein, tram, bus en metro.

Gebruik een OV-chipkaart als je gaat reizen met het OV

De OV-chipkaart komt in drie verschillende vormen: de persoonlijke OV-chipkaart, de anonieme OV-chipkaart en de wegwerpchipkaart. De persoonlijke kaart is bedoeld voor regelmatige gebruikers van het openbaar vervoer. Je kunt er je gekozen reisproduct opzetten of gebruik maken van leeftijdskorting. De anonieme kaart dien je op te laden met geld en is te gebruiken door meerdere personen. Dan is er nog de toeristen OV-chipkaart: de wegwerpchipkaart. De kaart is geladen met een reisproduct dat een beperkte geldigheidsduur heeft, bijvoorbeeld één enkele treinreis of drie dagen onbeperkt reizen door Nederland.

Inchecken voor je reis

Met alle drie de kaartvormen dient u altijd in en uit te checken. Voorafgaande van uw reis houdt u de chipkaart voor een poortje van het station of kaartlezer in de bus. Uw kaart wordt dan gecontroleerd op een geldig reisproduct of voldoende saldo. Let op dat u tijdens het overstappen naar een andere vervoerder altijd incheckt bij de juiste vervoerder.

Uitchecken na je reis

Vergeet nooit om uit te checken als u reist met het openbaar vervoer. U betaald per kilometer, dus wanneer de vervoerder niet kan controleren waar u bent uitgestapt bent u uw hele instaptarief kwijt. Ook wanneer je gebruikt maakt van het reisproduct is het van belang om altijd uit te checken.

Als u gebruik wilt maken van de veerpont of een watertaxi check dan vooraf wat de betaalmogelijkheden zijn. Zo zijn de waterdiensten in Amsterdam gratis, maar de waterdienst tussen Rotterdam en Dordrecht niet, hier kun je enkel betalen met een anonieme of wegwerpchipkaart.

Blogs in categorie