Een digitale reiskaart: de digitale routeplanner beschikt over software die de snelste en/of kortste weg naar uw gewenste bestemming berekend. Een digitale routeplanner in de auto voorkomt veel stress en gedoe. Toch zijn er nog mensen die gebruik maken van de oorspronkelijke routeplanner: de reiskaart. Hoe handig is de digitale routeplanner nu echt? Routeplannerplaza zocht het uit!
Een digitale routeplanner maakt gebruik van GPS satellieten. De gegevens die de GPS satellieten uitwisselen met het de digitale routeplanner: het navigatiesysteem zijn slechts coördinaten uitgedrukt in een lengte en een breedtegraad. Om de route tussen uw begin- en eindbestemming te berekenen moet de weg als het ware worden getekend op de wegenkaart als een verbindingslijn tussen de twee locaties.
Een digitale routeplanner geeft twee opties wanneer u de route naar de gewenste eindbestemming laat berekenen: de kortste of snelste route. Wanneer je kiest voor de kortste route, kies je hoogstwaarschijnlijk voor een route door een weiland, bos of het water. Deze route mag dan wel het kortste zijn, deze route brengt u niet het snelst op uw gewenste bestemming. De snelste route gaat in de meeste gevallen via de (auto)snelweg, deze route is het snelst doordat u hier harder kunt rijden en hierdoor eerder op plaats van gewenste eindbestemming arriveert dan wanneer u voor de kortste route kiest. Bij de kortste route kunt u vaak wel genieten van groen en bebossing om u heen, ideaal voor het toeren met de auto op een zonnige zondagmiddag.
Waar je bij de oorspronkelijke routeplanner: de reiskaart, veel gedoe kunt ervaren tijden het plannen van de route, doet de digitale routeplanner dit automatisch voor u, vanuit iedere positie. De meeste navigatiesystemen zijn uitgerust met extra gadgets: files vermijden, afgesloten wegen herkennen en nooit meer boetes door de ingebouwde techniek die flitspalen herkent en u hiervoor waarschuwt.
Digitale routeplanner komen in veel soorten en maten. Zo zijn inbouwsystemen vaak erg prijzig, maar beschikken wel over meerdere functies dan navigeren alleen: radio, dvd-speler of achteruitrijcamera zijn in de meeste gevallen ingebouwd. Welke is het meest geschikt voor u?
Een ingebouwd navigatiesysteem zit bevestigd in het dashboard van uw auto. Hiermee zult u altijd over de mogelijkheid tot het plannen van uw route beschikken. Het systeem is ingebouwd in uw dashboard en zal hierdoor nooit thuis vergeten kunnen worden of onderweg uitvallen door een lege batterij. Het systeem biedt u niet alleen de mogelijkheid om de route te plannen, maar wordt door meerdere autofuncties gebruikt zoals: radio, dvd-speler of de mogelijkheid om een achteruitrijcamera te integreren. Het systeem is altijd up-to-date wanneer u een nieuwe auto koopt met ingebouwd routesysteem, maar de software kan al na een paar jaar behoorlijk gedateerd raken. Kaarten updaten is soms lastig, maar vooral duur. Doordat het systeem niet uitneembaar is, kunt u uw route niet vanuit de bank voorbereiden.
In tegenstelling tot het ingebouwde routeplansysteem is een los routeplansysteem uitneembaar en te gebruiken in meerdere voertuigen. In de meeste gevallen ontvangt u bij uw aankoop een garantie tot gratis levenslange kaartupdates. Het ingebouwde als wel het losse routeplansysteem werkt het zelfde: via GPS signalen. Het verschil is dat het losse routeplansysteem bevestigd wordt aan het raam met een zuignap en het dient opgeladen te worden voor of tijdens het gebruik. Het losse routesysteem is diefstalgevoelig. Laat dan ook nooit het apparaat in het zicht achter in uw auto. Het verstandigste is om het systeem mee te nemen wanneer u uw auto verlaat, vergeet het routeplansysteem niet wanneer u weer in de auto stapt!
Met uw smartphone navigeert u gemakkelijk zonder een extra uitgave te hoeven doen. Een navigatie applicatie is vaak gratis te downloaden. U kunt gebruik maken van de volledig gratis diensten van Google Maps of tot 75 kilometer per maand van de officieel TomTom applicatie. Voor het gebruik van een routeplansysteem via uw smartphone dient u continue beschikking te hebben tot een mobiele internet verbinding. Wanneer u veel gebruik maakt van het navigeren via uw smartphone kan u dataverbruik flink oplopen en uw batterij aanzienlijk leeglopen.
Gemakkelijk uw route plannen en onderweg voorzien worden van alle verkeersinformatie: dat is een digitale routeplanner voor de auto. Kies voortaan voor gemak in plaats van gedoe en stress onderweg.