OV Prijzen: betaalmiddelen

Het Nederlandse openbaar vervoer hanteert een kilometertarief. Afhankelijk van de regio waarin u reist betaalt u per kilometer boven op het basistarief. Afhankelijk van het vervoerstype zijn er verschillende betaalmogelijkheden.

Betaalmiddel: OV-chipkaart

In Nederland maken we gebruik van een OV-chipkaart. Één kaart waar u tijdens het reizen met de bus, tram, trein en metro mee kunt betalen. De OV-chipkaart is verkrijgbaar in drie verschillende kaarten: de persoonlijke chipkaart, de anonieme chipkaart en de wegwerpchipkaart. Voorafgaand van uw reis dient u deze kaart op te laden, dit kan bij een NS-kaartautomaat die te vinden is op ieder station in Nederland. Het opladen van uw kaart kan in de vorm van geld opladen of het laden van een reisproduct. Het opladen in de vorm van een reisproduct is alleen mogelijk bij de persoonlijke OV-chipkaart.

Hoe kom ik aan de OV-chipkaart?

Bent u van plan om regelmatig gebruik te gaan maken van het OV? Dan kunt u het beste kiezen voor een persoonlijke OV-chipkaart. Een persoonlijke OV-chipkaart kun je online aanvragen. Heeft u niet de mogelijkheid om de kaart online aan te vragen? Dan kunt u een formulier invullen bij een servicebalie. Let op, je hebt een echte pasfoto nodig wanneer je de aanvraag doet via een formulier. De persoonlijke OV-chipkaart is vijf jaar geldig en de aanschafprijs is €7,50.

Als u niet dagelijks reist met het openbaar vervoer kunt u ervoor kiezen om een anonieme OV-chipkaart aan te vragen. Deze kaart kunt u delen met heel uw gezin, vrienden of familie (niet tegelijkertijd). De anonieme OV-chipkaart is verkrijgbaar bij verkoopautomaten op stations, diverse tabakszaken, diverse supermarkten, diverse Bruna's, de OVshop (online) en bij de servicebalie. De anonieme OV-chipkaart is vijf jaar geldig en de aanschafprijs is €7,50.

Losse kaartverkoop

Als u niet in het bezit bent van de OV-chipkaart kunt u een eenmalige chipkaart kopen bij een NS-kaartautomaat of online. Wanneer u een los kaartje koopt bij een NS-kaartautomaat wordt er een toeslag van €1,- berekend. Dit geldt niet wanneer u uw ticket online koopt. Een E-ticket is persoonsgebonden, het E-ticket kan alleen geldig worden gerekend met een geldig identiteitsbewijs.

Reizen met waterdiensten

Waar bij de diensten van bus, tram, trein en metro één kaart kan worden gebruikt is dit vaak niet het geval als u gebruik maakt van de waterdiensten. De veerpontdiensten in Amsterdam zijn gratis in tegenstelling tot de waterbus van Rotterdam naar Dordrecht: hier dient u te betalen met een anonieme chipkaart of een wegwerpchipkaart. Voor verdere veerpontdiensten geldt altijd een los kaartjes beleid. Informeer voorafgaand van uw reis bij de lokale VVV-kantoren.