Checklist: de autovakantie

Op autoreis naar de zon met uw favoriete gezelschap. Het klinkt fantastisch, maar vaak brengt deze autovakantie in de voorbereiding én onderweg de nodige spanning met zich mee. Gaat u binnenkort op autovakantie? Ga dan goed voorbereid en veilig op weg met de autovakantie checklist van Routeplannerplaza.

Pasjes: legitimatie, rijbewijs, bankpas en creditkaart

Als u reist is het niet afhankelijk van het soort reis: auto- of vliegreis, maar het land wat u bezoekt bepaald welk legitimatie u nodig heeft. Bij een autovakantie blijft vaak binnen Europa: hier heeft u een geldige identiteitskaart nodig. Reist u buiten Europa? Dan heeft u een geldig paspoort vaak gecombineerd met een visum nodig. Als bestuurder van het voertuig dient u een geldig rijbewijs te kunnen tonen. Als u op autovakantie gaat is het ook van belang om betaalmiddelen mee te nemen als: cashgeld, bankpas en creditkaart. In het buitenland stellen horeca gelegenheden vaak alleen cashgeld of creditkaart als betaalmiddel. Heeft u geen creditkaart? Neem dan altijd geld af bij een pinautomaat voor het bezoeken van het dorpje of de stad.

Autocheck

Om veilig op weg te gaan dient u te beschikken over een veilig (recent) onderhouden auto. Of uw auto in topconditie is voor de autoreis kunt u laten checken bij de autogarage, maar dit kunt u ook zelf doen. Voor u op autoreis gaat is een controle van de banden, vloeistof. Verlichting en remmen belangrijk.

Autocheck: banden

Routeplannerplaza raadt u aan om te controleren op de volgende punten: profiel en bandenspanning van de banden. Het is wettelijk toegestaan om te rijden met uw banden tot een minimale profieldiepte van 1,6 millimeter op uw banden. Bent u van plan om een verre autoreis te maken? Dan raden wij aan om de banden te verwisselen vanaf 2 millimeter bandprofiel. Controleer de bandenspanning altijd wanneer de banden koud zijn, dit kan bij de meeste tankstations. Wist u dat u tot €100,- euro per jaar op uw banden kunt besparen door maandelijks uw bandenspanning te checken? Dat is een leuk vakantie zakcentje extra!

Autocheck: vloeistof

Bepaalde vloeistoffen in uw auto zijn van groot belang om uw auto goed te laten functioneren, waaronder: de motorolie, de koelvloeistof en de ruitensproeier vloeistof. Controleer en vul deze waar nodig bij voorafgaande van uw autoreis.

Autocheck: verlichting

Het rijden met defecte verlichting is gevaarlijk en kan u een forse boete opleveren, ook in het buitenland. Controleer dan altijd of al uw verlichting werkt voor afgaande van uw reis. Dit kunt u als beste met twee personen checken: denk ook aan de remlichten! Neem voor de zekerheid altijd een setje verlichting mee op autoreis.

Autocheck: remmen

Het controleren van de remmen is van enorm belang, zeker wanneer u door een heuvelachtig gebied gaat rijden. De minimale dikte van de remschijven verschilt per auto. Toch merkt u doorgaans goed wanneer de remschijven aan vervanging toe zijn: minderen goed remmen en het trillen van de auto wanneer u remt of rijdt zijn tekenen dat uw remschijven vervangen moeten worden.

Uitgerust op weg

Ontspannen en uitgerust op weg, zo ervaart u de aangenaamste autoreis. Denk vooraf goed na over welke spullen u wilt meenemen en zorg dat u niet gehaast op weg gaat. Een goede voorbereiding, is het halve werk! Reist u met kinderen? Zorg dat dan ze zich vermaken en de bestuurder zich kan focussen op de weg. Kinderen vermaken tijdens een autoreis kan op verschillen manieren: luisterverhaaltjes, een kindvriendelijke playlist afspelen, autospelletjes of het kijken van een film. De sfeer in de auto bepaald grotendeels hoe iedereen de reis ervaart, wees daarom: ontspannen, positief en help elkaar waar nodig! Routeplannerplaza wenst u een fijne autoreis!